Zonnemaire

Het zonnigste dorpje van Zeeland! Centraal gelegen op het prachtige Schouwen-Duiveland, niet voor niets "De kroon op Zeeland" genoemd. Prachtige natuurgebieden, mooie stranden, veilige fietspaden, gezellige dorpjes en niet te vergeten het grootste zoutwater meer van West-Europa, het Grevelingenmeer! 

Zonnemaire is een levendig dorp tussen Zierikzee en Brouwershaven. Het Grevelingenmeer, de Noordzeestranden en diverse natuurgebieden zijn op zeer korte afstand. Het Grevelingenmeer is op fiets- afstand en is nauw verweven met het leven in het dorp. Vooral de Haven van Bommenede is een mooie stek met een schitterend natuurgebied. Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van Europa. Zeehonden en flamingo’s worden hier regelmatig gespot! Historie en cultuur. Je vindt het allemaal in Zonnemaire. een bijzonder dorp met unieke mensen en unieke evenementen!

dOuwe Smisse

Culinair

Wat het kleine dorp ook bijzonder maakt

Is het authenthieke restaurant d"Ouwe Smisse. Je kunt hier regelmatig van jazz genieten op de zondagmiddag, onder het genot van een hapje en een drankje. Er wordt een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd, waarbij kunst, muziek, natuur en cultuur elkaar ontmoeten. Ook vind je een biologische kwekerij in de polder, die zijn producten levert aan topkoks. En wat dacht u van de wijnboerderij in de buurt, waar u heerlijke Schouwse wijn en zilte zaligheden kunt kopen?

Zonsondergang

Grevelingen

Het grootste zout water meer van West-Europa

Ligt slechts op 2 kilometer afstand van Zeelanderij. Een prachtig meer met hierin gelegen schittende eilandjes, waar je met je bootje naar toe kan. Er is een trailerhelling aanwezig in de Haven van Bommenede. Ook kun je er heerlijk surfen en zeilen. En niets is mooier voor de kinderen als krabben vangen en ze vervolgens los te laten op de steiger voor een echte krabbenrace.

Het zoet en zout van de Grevelingen

Al van afstand ruik je het zout. De Grevelingen, op de grens van Zeeland en Zuid-Holland. Het water is er helderder dan waar ook in Nederland - en dus favoriet bij sportduikers.

Met de aanleg van de Brouwersdam in 1971 werd de verbinding tussen deze zeearm en de Noordzee voorgoed afgesloten. Zandplaten die voorheen bij vloed onder water kwamen te staan, werden permanent droog en bieden nu ruimte aan de mooiste natuur. Planten die van zoet en planten die van zout houden, landvogels als de fitis en merel en kustvogels als de kluut en strandloper. Fjordenpaarden en shetlandpony's houden de begroeiing kort.

Tijdens excursies zijn de zandplaten te bezoeken. De Slikken van Bommenede en de Slikken van Flakkee - minstens zo mooie natuurgebieden - laten zich tijdens een wandeling goed vanaf de dijk bekijken.

Bron: Staatsbosbeheer